Pune totul la suflet !

Dresajul colectiv spune altceva : nu pune la suflet ! Să nu pui la suflet, să nu simți, să nu gândești și să nu reacționezi. ˝Nu pune la suflet˝ spune cel care vrea să facă ce vrea din tine, cel care te vrea fără reacție tocmai pentru că el/ea nu-și mai poate stăpâni nicio reacție, pentru că rigiditatea psihică nu îi lasă să se adapteze diversității firii omenești.. ˝Nu pune la suflet˝ spune cel căruia îi e convenabil să fii un individ fără personalitate pe care să-l poată călca oricând în picioare. Îi este convenabil să devii un individ care să suporte orice nedreptate fără să crâcnească.

soul

Dresajul ăsta colectiv duce la depersonalizare, la sclavie mentală. Societatea și membrii ei mai tâmpi îți vor repeta obsesiv  ¨nu mai pune la suflet¨ până te vor transforma după chipul și asemănarea lor, până vei pierde și tu controlul asupra reacțiilor tale și vei dresa și tu pe alții. A nu pune la suflet înseamnă să permiți oricui să-ți spună ori să-ți facă orice, iar tu să înlemnești fără reacție.

Firesc e să pui totul la suflet pentru că ai suflet și pentru că ai demnitate și personalitate. Să pui la suflet înseamnă să aduni informații despre individa ori individul care te vrea fără reacție și fără suflet. Să aduni informații înseamnă să faci profilul psihologic al unei asemenea ființe vorbitoare, să îi înveți reacțiile și să acționezi în consecință. Să acționezi în consecință înseamnă să îți schimbi atitudinea. Ori să îi dai peste gură. La propriu, dacă altfel nu te pricepe. Să îi povestești că e liberă să nu pună ea la suflet, dacă dorește, ce ai tu să-i spui.

A pune la suflet înseamnă a ține la distanță acele vietăți care dresează oameni și a-i avertiza pe alții în privința lor. A pune la suflet înseamnă să-ți creezi mental tipare de comportament deviat ca să le recunoști cu ușurință sub masca oricărei ființe fals binevoitoare din preajma ta.

În consecință, dacă pui totul la suflet vei fi un om autentic și vei avea reacții autentice. Vei avea personalitate, vei avea replică, vei avea temperament. Vei răspunde reacțiilor lor și vei fi liber.

A nu pune cu adevărat la suflet înseamnă să devii ușor-ușor asemenea lor, un mort-viu, o marionetă fără reacție și fără conștiință. Femeile sunt specialiste în dresaj. Ele sunt cele care îți spun isteric și arogant : nu o lua personal ! Ei bine, dacă tot mi te-ai adresat isteric și arogant, o iau cât se poate de personal. Altfel poți vorbi și de una singură !

A pune la suflet înseamnă să fii om, înseamnă să îți pese. Înseamnă să reacționezi. Reacția e atitudinea, iar atitudinea îți determină altitudinea.

Să pui totul la suflet și să simți că trăiești ! Să-ți lași sufletul să simtă, să acționeze și să reacționeze. Să iubească și să deteste, să pedepsească și să ierte. Nu doar să tacă și să înghită. Să-ți lași sufletul să îndrăznească și să crească.

2 thoughts on “Pune totul la suflet !

  1. Bine punctat! Suntem suflete imbracate in trupuri, deci cine indeamna la a nu simti, are sufletul meschin, caci nu putem spune ca nu are deloc. Felicitari pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *