Merit mai mult

Nu pot pleca din țară. Am părinții aici.

 AICI  te-ai născut, unde altundeva să ai părinții ?? Cu toții avem părinții aici și ce să facem acum ? Refuzăm ofertă după ofertă de muncă și trai într-o țară civilizată pentru că avem părinții în România ?? Ne tragem din părinți care au refuzat avansări în funcție și o altfel de viață ´´de dragul copiilor´´. Și-au fentat destinul și au transmis mai departe un spirit de sacrificiu prost înțeles și un masochism foarte solid înrădăcinat în mințile noastre.

Românul e plin de calități. E demn, sincer, onest, simpatic și empatic, inteligent și cult, familist și parolist. Așa se vede el. Îi place însă și să dramatizeze și să se victimizeze. Face o tragedie din mutarea în altă țară de parcă ar pleca de pe planetă. Ce face el singur acolo ?? Nu cunoaște limba lor (dar cine nu te lasă să o înveți ??), străinii sunt rasiști (numai românii sunt extraordinari). Nu se duce el să fie slugă la străini. o.O Că el rezistă, pe el nu îl alungă nimeni din țară. 😀

Fiecare om care își schimbă țara de reședință lasă o parte din familie aici și aici i se rupe filmul românului. Rămân părinții în țară. Așa, și ? Nu îi părăsești pe veci (decât dacă asta îți este intenția), altfel rămân în casa și în țara lor, iar tu nu pleci pe altă planetă. Avioanele circulă dus-întors, banii tăi le-ar face viața încă mai ușoară, concediile tale cu ei și la ei vor fi mai senine, mulțumirea că te știu și pe tine mulțumit va întări mai mult fericirea lor dar tu, nimic. Nu îi poți lăsa aici. Ești sigur că ei sunt de acord să fie motivul nefericirii tale ori asta e doar în mintea ta ?

 Ce face el singur în altă țară ??

Aia era ! Ce se face singur ? Noroc că românii nu sunt singuri în țara lor dar în altă țară se simt singuri. Puține popoare mai au spiritul ăsta de apropiere civică, altfel străinii sunt niște sălbatici. Și cam ce te-ar opri din a fi singur în străinătate ? Nu ești capabil să îți faci prieteni noi, nu reușești să comunici și să relaționezi într-un mod civilizat astfel încât să îți și păstrezi noile contacte ori jelești acum și după toată gașca de prieteni cu care mergeai la pescuit ori înjurai la meciuri ? Iar româncuțele regretă și ele serile în care se delectau la telenovele și la emisiunile pentru oameni inteligenți difuzate pe mai toate canalele românești la orele serii. Mda, în celelalte țări, tv-ul funcționează doar în limba națională. Ghinion, musai să o înveți.

Ar vrea să plece dar nu cunoaște limba

Mda, dacă s-ar putea să ajungem peste noapte într-o țara civilizată, să avem un salariu decent, condiții de trai excelente, toți ceilalți să ne primească cu brațele deschise dar noi să vorbim ca niște semianalfabeți. De scris și citit nu avem nevoie. Noi să nu depunem efort intelectual că ne surmenăm. Apoi ne plângem că suntem marginalizați, suntem discriminați, iar toți străinii sunt rasiști.

Nu e niciun drac de străin rasist. Poate dacă ne-am uita cât de needucați și de apucați suntem noi, i-am înțelege mai bine. Nu trebuie să îi imităm pe ceilalți dar util și interesant ar fi să experimentezi calmul și relaxarea lor în tot ceea ce fac. Ori calmul și detașarea ori relaxarea străinilor sunt considerate drept răceală și rasism. Nu știu care dintre noi are erori de judecată, ei sau noi ? Dacă nu te deranjează stilul agresiv și nepoliticos în care vorbesc și relaționează românii, atunci nu are rost să analizezi diferențele dintre noi.

Nu se duce el să fie slugă la străini

Prietene, dacă ai mentalitate de slugă, vei fi slugă și în țara ta (și probabil că ești) dar și în afara ei. Nu pământul pe care calci te face slugă ori stăpân (românul oricum moare cu fixația și disperarea de a fi stăpân, patron, șef, proprietar 😀 ). Gândirea ta umilă te face slugă la stăpân. Iar înainte de a încerca să te integrezi în alt tip de societate, ar trebui să lucrezi un pic la tine. Trebuie să îți aduci îmbunătățiri, să te schimbi un pic și tu , nu doar ceilalți, să te mai temperezi, să înveți să fii mai tolerant, mai împăcat cu tine în primul rând și apoi cu ceilalți. Să invidiezi mai puțin și să empatizezi mai mult, să apreciezi mai mult oamenii și mai puțin profesiile lor. Să cotcodăcești mai puțin și să socializezi mai mult. D-aia nu pleci, pentru că tu urăști schimbarea, nu că nu ai vrea să fii slugă ȘI la străini.

Dacă ești navetist de Europa, nu ești tocmai în măsură să evelauezi vreun străin. Cei mai răi, mai vicleni și mai ipocriți oameni pe care i-am întâlnit în 2 țări europene în care am intenționat să mă stabilesc AU FOST ROMÂNII navetiști. Românii din România sunt într-o stare de diabolism latent, ceva nu-i lasă să-și reverse veninul asupra celorlalți așa cum fac navetiștii de Europa – oameni de o furie și lipsă de respect față de tot ce mișca în jurul lor de parcă cei din țara respectivă erau vinovați pentru sărăcia ori pentru lipsa lor de adaptare, educație și cultură; oameni disperați să se îmbogățească, peste noapte dacă se poate, sălbatici și needucați, reticenți la reguli noi și la schimbare. Bineînțeles că printre ei erau și oameni de calitate dar fără resurse personale (de încredere în sine ori perseverență) pentru a se distinge de marea masă românească.

Dacă ești un navetist plecat la muncă în străinătate, nu-i tocmai reală nemulțumirea ta legată de lipsurile, răceala și rasismul străinilor pentru că locul tău nu e acolo. Tu ți-ai lăsat copiii plângând în brațele unei bunici neputincioase și stai acolo într-adevăr în niște condiții pe care nu oricine le-ar accepta. Ești plin(ă) de o furie înconștientă revărsată asupra tuturor celor din jurul tău. Îți sacrifici familia pentru bani doar pentru că nu ai înțeles niciodată că studiile și o meserie bine stăpânită te-ar fi scutit de tot chinul ăsta.

Dacă ești un navetist, nu are rost să te consumi din cauza neajunsurilor țării în care ai ales să lucrezi temporar dar nici să le critici excesiv pentru că riști să fii subiectiv și puțin credibil. Nu ai făcut niciun efort să te adaptezi și nici nu ți-ai dorit asta, ai învățat limba din zbor, ai păstrat cu sfințenie apucăturile comportamentale românești. Nu ai lucrat deloc la tine, nici nu ai considerat necesar, ai fost tu însuți ostil lor, iar ei te-au perceput ca pe un intrus. Firească situație pe care mai bine o gestionezi calculând câți ani trebuie să îi mai suporți până îți atingi scopul pentru care ești acolo în loc să îi acuzi de rasism, indiferență și multe altele, poate nu tocmai reale.

Ca să poți spune cu certitudine că oamenii dintr-o anumită țară sunt într-un anume fel ori că a pleca din țară e o greșeală, ar cam trebui să pleci cu intenția de a rămâne acolo. Ar trebui să faci un efort real (și dorit sincer de tine) de a te integra în acea societate. Ar cam trebui să alegi acea țară cu al cărei stil de muncă și de viață rezonezi și printre oameni pe care nu îi consideri dușmani. Poate dorința ta de a te apropia excesiv de toți colegii și cunoscuții te poate face să crezi că sunt rasiști. Ei, pur și simplu, sunt altfel educați ori nu își doresc prietenia ta. Asta nu îi face rasiști și chiar dacă ar fi, tu te afli acolo ca să schimbi o mentalitate colectivă ori să îți construiești o carieră și o viață fericită ? Când îți vei accepta locul și rolul, te vei fi împăcat cu toți rasiștii din lume, oriunde ar fi ei.

Pe el nu îl alungă nimeni din țara lui 😀

Foarte dramatici sunt unii români. Nu cred să te alunge nimeni din țară pe tine în mod special, relax ! 🙂 Decizia de a trăi în altă țară e pur personală, nicidecum colectivă, și impune îndeplinirea unor condiții stricte și clare, inclusiv luni lungi de studiu intens al limbii respective. Decizia e personală și nu are legătură cu niciun abandon al familiei, dimpotrivă. Fiecare persoană care pleacă cu acte în regulă (altfel e o aventură idioată și primejdioasă) are posibilitatea să își reîntregească familia, iar copiii sunt mult mai adaptabili decât noi. În ceea ce privește părinții, dacă vă hrăniți cu dependența emoțională reciprocă atunci sigur vă veți găsi fericirea în sacrificiul comun.

Nu te alungă nimeni din țară, rămâne să decizi tu dacă te simți tu în regulă aici. Dacă te simți confortabil printre oameni mincinoși, ipocriți, needucați și lași. Printre impertinenți și agresori. Dacă tu ai înțeles și ai observat că cel mai bine să îi ignori și să trăiești în lumea ta, cum rămâne cu teoria singurătății ? În altă țară te-ai simți singur printre oameni civilizați și onești dar aici alegi să îi ignori pe cei mai mulți pentru a putea fi un om echilibrat ? Nu vreau să mă gândesc ce îi vei învăța pe copiii tăi să facă. Să tacă și să suporte orice impertinență și abuz doar ca să moară pe pământ românesc (de inaniție, cel mai probabil) și să nu vă părăsească pe voi, părinții care i-au crescut și educat cu mari sacrificii.

Nicăieri nu există perfecțiune 

Românul, dragul de el, e și extremist și nu cunoaște decât 2 variante : dacă nu ești o slugă fără minte, te crezi perfect. Sub pretextul că perfecțiunea nu există, nu e sănătos să ne conservăm toate defectele. Dacă te gândești că totul ar trebui să fie perfect, este explicablă bufoneria și ipocrizia sub care îți ascunzi propriul dezgust față de mediul în care te învârți. Și dacă tot te gândești la perfecțiune, ce mai cauți aici?

Cei mai buni pleacă din țară

Prostie mai mare rar mai auzi. Nu e adevărat că pleacă doar cei buni, pleacă și foarte multe lichele și chiar au plecat primele, iar în țară rămân încă foarte mulți oameni buni. Oameni care dacă nu sunt fericiți, cel puțin sunt sincer mulțumiți, nu duc lupte majore cu cei din jur și reușesc să își clădească o viață pe placul lor. În rest, da, la fel de mulți oameni buni pleacă fără să se mai întoarcă.

Dacă alegi să pleci definitiv din țară, aș tinde să cred că ești un om și sensibil și rațional, adaptabil și coerent. Un om cu multă încredere în el și în ceilalți, un om care nu a declarat război străinilor și nu dorește să îi schimbe pe ceilalți, ci doar pe el. Un om care știe că va fi fericit oriunde hotărăște el să fie și are curaj să încerce până va reuși. Un om care se dezice de impertinența și tupeul național și alege să trăiască în armonie cu ceilalți oameni din jurul lui.

Un om care poate mai mult și știe că și merită mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *