Dansul neuronilor

Prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic și psiholog, autorul monografiei ´´Muzicoterapia receptivă´´ : „Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor“.

´´Orice muzică este eficientă dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic şi romantic activează cel mai mult creierul. Chiar dacă există aşa-numita muzică preferată, există tomografia cu emisie de pozitroni care arată cum muzica lui Mozart activează 99%-100% din scoarţa cerebrală. Şi, în general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90%, spre deosebire de muzica uşoară sau tangoul, de exemplu, care activează creierul în proporţie de 50%.´´

Ritmul trezeşte instinctele, melodia – emoţiile, iar armonia – inteligenţa.

Armonia trezește inteligența

Ca să începem cu sfârșitul, oamenii foarte inteligenți preferă muzica clasică, o ascultă ori chiar o interpretează. O caută, o iubesc și au nevoie de ea. Armonia sunetelor îi face să vibreze la un nivel mai înalt al simțurilor și le creează un confort emoțional propice tuturor activităților intelectuale, personale și profesionale. Starea de echilibru emoțional și de liniște în urma audiției muzicii clasice este incomparabilă cu orice alt fel de audiție muzicală.

Muzica lui Mozart activează aproape 100% din scoarţa cerebrală. ´´Efectul Mozart´´ concentrează efectele pozitive asupra memoriei, a creativității (nu scriu niciodată fără muzica preferată în căști) și capacității de învățare (din noucu adresabilitate directă către cei care se doresc inteligenți). Sonata pentru 2 piane în re major reduce activitatea epileptiformă în anumite regiuni ale creierului (chiar şi în cazul unor pacienţi aflaţi în comă), conform unui studiu realizat în 1998 şi un altul din 2001 care au explorat influenţa muzicii asupra epilepsiei. 

Dacă vrei să experimentezi orgasmul cerebral ori ASMR (Răspunsul Senzorial Meridian Autonom) – senzațiile plăcute resimțite la nivelul creierului, ce coboară înspre ceafă și apoi pe șira spinării și membre și starea de bine ce te cuprinde, dacă vrei să-ți simți neuronii dansând atunci muzica clasică este o cale sigură pentru asta. Ascultată la un volum ridicat pentru timp mai scurt sau câteva ore continuu la un volum moderat, pentru a nu întrece Germania cu a sa treime a tinerilor hipoacuzici, muzica simfonică îți poate fi sursa continuă de liniște și armonie.

Muzica barocă, clasică, muzica armonioasă are efecte benefice pentru relaxare dar și pentru terapia durerii, efect antalgic având însă și orice muzică preferată.

Melodia trezește emoțiile, sentimentele

Genul muzical hip-hop/rap, lipsit aproape total de o linie melodică, va conduce la secarea emoțională a individului subjugat de asemenea gen sau subgen muzical, ce-o mai fi.

Nu cunosc NICIUN individ, om să-i spunem, care ascultă obsesiv muzică rap și care să aibă și sentimente pozitive. În schimb, egoismul și aroganța sunt trăsături principale. Lumea se învărte în jurul fiecărui individ de acest gen, el văzându-se și crezându-se sincer Centrul Universului. Versurile acestor muzici sacadate, recitate pe un ton iritant repetitiv, descriu toate emoțiile negative ale autorilor.

Nu am ascultat nicio piesă hip-hop cu versuri de dragoste, versuri cu mesaj pozitiv ori inteligent. Probabil că ele există dar nu le-am descoperit eu. Fiecare piesă rap pare să fie făcută în penitenciare ori de viitori infractori. Pare să fie făcută de oameni supărați pentru oameni supărați. Pe vecie. Treaba e că supărarea vine dar trebuie să mai și treacă însă supărarea rapperilor pare să vină din eternitate. Rapperul, ca și cel care ascultă obsesiv și aproape exclusiv acest gen, e blocat emoțional într-o anumită perioadă a copilăriei sau tinereții timpurii și nu mai reușește să găsească cheia de la ușă.

Dacă înlocuiești audițiile cu muzica ce nu te face decât să-ți amintească zi de zi cât ești de supărat și te delectezi din ce în ce mai des cu muzică clasică de calitate, vei fi plăcut surprins de starea de liniște, calm și relaxare care te va cuprinde. Dacă nu realizezi câtă nevoie ai de liniște și calm în viața ta, poate un psihiatru te va convinge prin alte metode.

Ritmul trezește instinctele

Maneaua. Muzică de suburbii și de indivizi de etnie îndoielnică, am spune. Greșit, din ce în ce mai mulți de etnie respectabilă ascultă manele urmând binecuvântatul spirit al turmei și al subinteligenței.

Maneaua trezește instictele. Dacă le aveai adormite, altfel nu înțeleg de ce să asculți o înșiruire de versuri agramate ce nu-ți vorbesc decât despre femei, bani și dușmani. Atât, ofertă limitată pe linii muzicale ce au doar ritm. Ritm dansant, într-adevăr. Văd 2 (două) situații stranii în care ai apela la asemenea schimonoseli ritmate : ori ai probleme sexuale serioase, iar maneaua te scoate oricând din impas, ori nu știi ce să faci cu viața ta. Ambele sunt rezolvabile în alte medii culturale și muzicale sau chiar medicale.

Lipsa cu desăvârșire a ritmului, a melodiei și a armoniei

Genul muzical rock, în special death metal, dark metal și thrash metal, cu o aglomerație foarte agresivă de zgomote executate instrumental foarte rapid, cu chitări disonante și multiple schimbări ale tempoului, induc o stare de agresivitate asemănătoare indivizilor preistorici, fără inteligență în dotare. O combinație de inadaptare, ostilitate ori totală indiferență.

Asculți obsesiv hip-hop și ești veșnic supărat, nervos și anxios, răzbunător, neiertător și nerecunoscător ? Ești iubitor de manele dar și preocupat excesiv de instinctele primare ? Ori ești rocker înrăit și ești ostil și supărat pe viață și pe oameni ?

Adevărul e că nu poți rămâne într-o stare de stare de liniște și calm, plină de dragoste, eleganță și armonie ascultând orice fel de muzică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *